Reisverslagen

Noorwegen 2004.

We hebben gekozen om door Denemarken te rijden naar Frederikshaven en daar de boot te nemen naar Göteborg. Doorslag gaf niet alleen de prijs, maar vooral de tijd dat we over konden varen. Ook wilden we weleens door Denemarken rijden, want in dat land waren we nog niet geweest. Overvaren naar Kristiansand was voor ons geen optie, gewoon een persoonlijke keuze dus.

We zijn dus overgevaren met de Stena Line. Je kunt boeken voor verschillende tijden, er is een Fastferry (2 uur) en een gewone ferry (3 uur 15 minuten). Je moet wel ruim op tijd boeken wil je keuze hebben, vandaar dat wij heen met de Fastferry en de terugreis met de gewone ferry over zijn gevaren. Prijs voor een retour, camper 7 meter en twee personen Euro 238.

Als je een Scandinavisch kampeercarnet hebt (heb je toch nodig voor deze landen) dan kun je zelfs nog korting krijgen van Stena Line. Daar kwamen we dus achter nadat we al geboekt hadden. Dit carnet kun je o.a. bij het Zweeds Verkeersbureau kopen. Het is geldig voor 1 jaar, ieder jaar koop je (bij de eerste camping) een nieuw geldigheidszegel.

10 Deense Kroon = 1,34Euro Diesel per liter + 7 Dkr (Euro 0,94)

10 Zweedse Kroon = 1,20 Euro Diesel per liter + 8,50 Zkr (Euro 1,02)

10 Noorse Kroon = 1,10 Euro_ Diesel per liter + 7,72-8,52 Nkr (Euro 0,85- Euro 0,94)

Ik zal er geen reisverslag van maken, ik vermeld alleen de plaatsen waar wij overnacht hebben, of waar wij gezien hebben dat overnachten mogelijk is.

DUITSLAND.

04/06 CUXHAVEN. Niet gestaan aan de haven, want daar stonden wel 100 campers, maar op een parkeerterrein bij Cuxhaven Strand. Het is eveneens een officiële camperplaats, met voorzieningen en je staat hier erg rustig.

LUHE. Bij het plaatsje Lühe langs de Elbedijk richting Hamburg vonden we een schitterende camperplek. Je betaalt _ 10 voor 24 uur, maar je staat wel aan de Elbe. Als ex-zeevarende vond ik dit prachtig, de zeeschepen voeren aan je camperdeur voorbij.

GPS 53.34.22,3 Nb 9.37.54 Ol.

Een ideale plaats als 1e tussenstop richting Hamburg en het noorden. Ook in het nabijgelegen Buxtehude en Jork zijn camperplekken in het dorp op een plein of achter een Gasthof en bejaardentehuis.

05/06 ECKENFORDE. NW van Kiel gelegen. Het is een officiele camperplek aan een drukke doorgaande weg met sanistation. Voldoet voor 1 nachtje.

DENEMARKEN.

Bij Flensburg zijn we de grens overgestoken en het eerste stuk hebben we over de snelweg gereden (E45) In de buurt van Horsens (uitrit 56 ANWB routekaart) zijn we van de snelweg gegaan en langs de kust verder gereden richting Aarhus, om zo ook wat van Denemarken te zien. Na Aarhus via Grena naar een overnachtingsplaats. In Grena kun je ook met de StenaLine overvaren naar Varberg in Zweden. In Denemarken zijn weinig camperplekken, wat ik had gehoord wordt het niet echt gedoogd om ergens te gaan staan in het wild.

Onze overnachtingsplaatsen waren van het type QuickStop. Deze plaatsen zijn gewoon op bepaalde aangesloten campings. Je betaalt 95 Dkr. _ 12,75 nadat je je Scandinavische kampeercarnet hebt laten zien. Je maakt gewoon gebruik van alle faciliteiten, deze campings hebben een loospunt, de enige voorwaarde is dat je na 21.00 uur binnenkomt en voor 10.00 uur vertrekt.

Voor douches moet je echter een muntje kopen op de meeste campings in Scandinavië.

De eerste Quickstop was in Fornaes, net boven Grena., op de terug weg een Quickstop bij Hobro langs de snelweg.

 ZWEDEN.

In Zweden hadden we geen ervaring met camperplaatsen, dus zochten we een Quickstop camping op. Die vonden we in de omgeving Stromstad, net onder de Noorse grens. Prijs per nacht 150 Zkr. (_ 18,=) maar dan wel met gebruikmaking van douches, sauna, turks stoombad etc.

29/06: HAMBURGSUND. Bij de vissershaven en jachthaven aan de zuidzijde van het plaatsje aan de kust langs de E6 is een parkeerplaats waar gedoogd wordt om te staan. Toilet en douche aanwezig.

NOORWEGEN.                                                                                                              Hier viel ons meteen op hoe gedisciplineerd de Noren rijden. Op de snelweg, en dat zijn er maar een paar mag je soms 110 km rijden, echter meestal maar 90 km. Op de provinciale wegen is de snelheid maximaal 80 km, maar veel vaker nog 60 of 70 km. Niemand heeft haast, bumperkleven en ASO rij gedrag kennen ze niet , want overal is er rust en vooral ruimte.

Alleen rond de steden kan het soms iets drukker zijn. Om in de grote steden te komen moet je vaak tol betalen. Ook op de snelwegen zijn vaak tolpoorten. Bedragen tussen de 10 en 30 Nkr.

In Nederland hadden we een grote kaart gekocht van Zuid-Noorwegen 1:250.000 (Freytag & Berndt) Behalve kleine wegen vonden we hierop bezienswaardigheden terug, alsmede campings, kerken en waar VVV’s waren. Het was wel makkelijk om deze kaart bij de hand te hebben, we zochten uit waar we naar toe wilden en programmeerden deze plaats in het navigatiesysteem in en reden er naar toe. Was zeer plezierig op deze wijze maar van korte duur.

Langs de E18 die tot aan Kristiansand loopt zijn bij de grotere benzinestations serviceplaatsen te vinden, waar je gratis of tegen 20/30 Nkr. gebruik van kunt maken. We hebben hier niet hoeven te zoeken, onderweg zijn er voorzieningen te vinden in overvloed.

Vanaf de grens (Halden) reden we weg nr.118 en 110 naar Frederikstad. De 110 vervolgd en via Moss naar Drøbak door de tunnel onder het Oslofjord door, waar we bij Slottet weer boven water kwamen. Vanaf dit punt liet het navigatiesysteem ons in de steek. Alleen de contouren van land/water waren er op het scherm te zien, maar geen wegen of steden. Een route uitzetten kon dus ook niet. Wel werkte de GPS functie. Blijkt dat alleen Oost Noorwegen, dus ten oosten van het Oslofjord in kaart is gebracht. Ook andere navigatiesystemen hadden nog geen westelijk deel van Noorwegen heb ik mij laten vertellen. En daar heb je dan zo’n dure Pioneer DVD set voor gekocht. De vertrouwde kaart bood ons weer uitkomst.

Na de tunnel op de 23 zijn we bij de eerste rotonde linksaf de 281 opgereden in zuidelijke richting langs het Oslofjord. Hier vonden we bij

08/06: STORSAND de oude veerstoep met restaurant en picknickplaats met op korte afstand enige huizen. Dit bleek een ideale Camperplek te zijn. Bij het restaurantje even gevraagd of we hier mochten staan en hier bleken wel vaker campers te staan. (foto1) We hebben van een mooie avond aan het fjord genoten. Zeer de moeite waard.

GPS: 59.38.31.Nb 10.36.19,8 Ol

 

Hierna vind je een opsomming van plaatsen globaal van Larvik langs de kust naar Stavanger en dan via Røldal weer terug naar beneden en langs het Telemarkkanaal.

09/06: KRAGERØ. Plaatsje aan de kust E18/38. Weg 38 helemaal volgen richting haven (na bergtunnel) aan het eind de brug over en rechtsaf het eiland op. Hier is een parkeerplaats waar overnachten gedoogd wordt. GPS: 58.51.59 Nb 09.24.48 Ol

Ook op de parkeerplaats direct links na de tunnel mag je staan.

10/06: LILLESAND. Aan de E18. Prachtig plaatsje met witte huizen aan een baai met haven. Sanizuil aan de loshaven, staan wordt gedoogd aan de andere kant van de haven. Inrijden langs de kerk. GPS:58.14.50,8 Nb 08.23.00 Ol

11/06: FARESTAD op het eiland Skjernoy. Volg vanaf Kristiansand de E39 naar Mandal en ga hier in zuidelijke richting. In dit dorpje hebben we op de parkeerplaats bij het kerkje gestaan nadat we dit aan de lokale mensen hadden gevraagd. Mooie wandelingen te maken met prachtige uitzichten.

GPS: 57.59.26,5 Nb 07.31.49,3 Ol

12/06: KORSHAMN. E39 naar Lyngdal. Hier in Zw richting rijden naar de kust. Brug over en dan kom je in het pittoreske dorpje Korshamn. Voordat je het dorpje in rijdt zie je beneden de jachthaven liggen. Hier naar beneden rijden en meteen rechts op de grote vlakte na de haven mag je staan.

13/06: FARSUND Vanaf Lyngdal de 43 volgen naar Farsund. Na de brug in Farsund linksaf stadje in en bij de haven linksaf de brug over. Parkeerplaats aan het water. Douche en toilet en wasmachines aanwezig voor de jachten, maar kunnen ook gebruikt gemaakt worden door camperaars.

GPS: 58.05.31,6 Nb 06.48.27,1 Ol

BORHAUG. Vanaf Farsund de 43 volgen naar Lista Fyr. Bij het plaatsje Borhaug is een vissershaven/jachthaven. Hier mag je gratis overnachten en gebruik maken van douches/toilet en legen van toilet

GPS: 58.06.00,8 Nb 06.34.59,7 Ol

14/06: SOGNDALSSTRANDA. Vanaf Flekkefjord aan de E39 de 44 volgen richting Egersund. Mooie weg over bergrug heen. In Hauge richting Sogndalsstranda. Bij binnenkomst P volgen rechtsaf. Toilet aanwezig. Op loopafstand van prachtig dorpje. Als je bij binnenkomst ipv. rechtsaf, recht doorgaat het dorpje in naar beneden, dan is er ook plaats aan de haven of aan het einde van deze weg.

GPS: 58.19.32 Nb 06.17.01 Ol

GJERMESTAD. Vanaf Egersund de 44 volgen naar de kust. Na ongeveer 10 km reschtsaf. Staat aangegeven. Is een GOP voor 7 campers bij een particulier. Prijs onbekend. Plaatsen speciaal voor campers aangelegd, tegen bosrand. Verlichting.

15/06: TANANGER. Ligt westelijk van Stavanger aan de 509. Bij de haven is aan de kant van de bilbliotheek mogelijkheid om een paar campers te plaatsen. Bij de jachthaven aan de overkant zijn toiletten en douches en sani voorzieningen. Gratis.

GPS: 58.56.03,2 Nb 05.34.47,3 Ol.

16/06: IDSE. Voor een bezoek aan de Prekestølen (zeer de moeite waard!!!) moet je een andere overnachtingsplek uitzoeken dan de parkeerplaats bij de jeugdherberg, waar de wandelroute begint. Niet overnachten want er wordt op gelet. Op de weg naar de Prekestølen is een camping (Nederlands), maar ontzettend duur. Niet doen dus. Nadat je met de ferry bent overgestoken naar Oanes volg je de weg, waar je meteen op de eerste parkeerplaats mag overnachten. Was wel rumoerig vertelde men ons. Blijf de weg volgen en neem na 5 kilometer de weg linskom langs de kust. Bij Kvalag linksaf richting Idse.. Na de 2e brug linksaf op de pier bij enkele bootjes. Is openbaar terrein bij bebouwing. Gevraagd aan de lokale bewoners en werd toegestaan..

GPS: 58.58.44,9 Nb 05.58.05,2 Ol

17/06: FISTER. Op een camping, vanwege wasdag.

GPS: 59.10.40,7 Nb 06.03.59,3 Ol.

18/06: SAND. Vanaf de Prekestølen de 13 volgen in noordelijke richting. Door stadje rijden richting de veerpont. Aan het einde van de haven mag je staan. Geen voorzieningen.

GPS: 59.10.40,7 Nb 06.14.49,1 Ol.

Mooi uitzicht, maar ‘s nachts hadden we last van 2 dronken jongens, dus midden in de nacht verkast.

19/06: RØLDAL. Camping aan de E134. Mooi uitzicht op oud stafkerkje uit de 12e eeuw. Is een campervriendelijke camping met voorzieningen dus.

20/06 RYSSDAL. Aan de E9 richting Bygland/Evje net onder het plaatsje Valle. In een doodlopende straat hebben we aan het eind gestaan bij de rivier de Otra.

21/06: AUSSTAD. Aan de E9 tussen Valle en Evje in de bocht van de riveir de Otra bij het plaatsje Ausstad. Staat met een bord aan de weg een kerkje aangegeven. Mooi plekje bij enkele huizen.

Aan de E9 net ten noorden van Evje grote parkeerplaats bij de kerk. Volg de weg richting Flât/Avesland. Kerk staat met bord vanaf de doorgaande weg aangegeven.

GPS: 58.35.55,7 Nb 07.49.52,5 Ol

24/06: LUNDE. Westelijk van Ullefoss aan het Telemark kanaal. Vanaf Skien de 36 richting Ulefoss en dan de 359 naar Lunde. Parkeerplaats bij sluis Lunde. Toilet, douches, wasmachines en droger aanwezig. Even vragen bij de sluismeester.

GPS: 59.18.02 NB 09.05.21,3 Ol

25/06: VRANGFOSS: Een nog mooier plekje aan het Telemark kanaal, tussen Lunde en Ulefoss aan een zijweg van de 359. Volg bordje sluizen. 5 sluizen achter elkaar die een hoogte van 23 meter overbruggen. Fascinerend. Toilet en douches aanwezig.

GPS: 59.18.03,7 Nb 09.12.11,9 Ol

26/06 OSLO. In Oslo mag je nergens overnachten, dus dat werd een camping.

27/06: RIJGGE. Vanaf Oslo weer zuidwaarts. Bij Moss aan de E6, de 118 in zuidelijke richting volgen. Na ongeveer 6 km. rechtsaf richting Kirkegrenda en Rijgge. Parkeerplaats bij sportvelden en kantine. Geen voorzieningen, wel verlichting en bij huizen.

28/06: VIKERHAVN Zuidelijk van Frederikstad liggen de eilanden Vesteroy, Spjaernoy Asmoloy en Kirkoy, te bereiken via bruggen en een tunnel van 5 km lengte. (Tolweg, 50 Nkr.)

Mooie eilanden en prachtige uitzichten over baaien. De 108 volgen vanaf Frederikstad en op Asmaloy vlak voor de tunnel linksaf gaan richting Vikerhavn. Bij de vissershaven achterin kun je staan. Geen voorzieningen, wel verlichting.

GPS: 59.02.07,7 Nb 10.56.52 Ol.